11 C
Tuzla
18.10.2024.

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Vakcina protiv HPV-a ključna alatka u borbi protiv karcinoma

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pozvali su roditelje da vakcinišu svoju djecu, u dobi od 13 i 14 godina, protiv HPV-a jer je to “ključna alatka” u borbi protiv karcinoma grlića maternice, od kojeg godišnje u BiH oboli 500 žena, a njih 140 završi sa smrtnim ishodom.

Prof.dr. Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH poručila je u utorak u Mostaru uoči edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji BiH, na kojoj su učestvovali zdravstveni radnici koji rade na imunizaciji u Hercegovačko-neretvanskom županiji, kako je vakcina protiv HPV-a učinkovita, sigurna, provjerena i vrlo imunogena.

”Ova vakcina proizvodi vrlo dobru reakciju imunoga sistema i naša je preporuka da se ciljna skupina, a to su dječaci i djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, odazovu na poziv zdravstvenih ustanova, obave vakcinaciju protiv HPV-a i tako se efikasno zaštite od bolesti koje uzrokuje ovaj virus”, podvukla je prof. dr. Ramić Čatak.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA