Ovaj tuzlanski kafić jedan je od rijetkih u gradu u kojem cigarete možete konzumirati samo u ljetnoj bašti. Pušenje je unutar objekta zabranjeno. Na ovaj korak vlasnici su se odlučili još u maju, kada je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana stupio na snagu.
“Pristalice smo nepušenja u zatvorenom prostoru. Iako je 95 posto nas pušača, ali jako je lijepo kad je navečer svirka, puno je ljudi, druže se, a ne smrde na dim”, rekao je Damir Hasić, uposlenik kafića.
Goste, kaže Hasić nisu izgubili. Ipak, vodeći se Zakonom kojim se definiše zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, osigurali su prostor i za pušače, koji će gostima biti dostupan tokom zime.
“Obezbijedili smo ovu baštu, ona ostaje tu. Obezbijedili smo grijalice, bit će visoki stolovi sa pepeljarama, gdje će ljudi moći izaći zapalit cigaretu. Tako će unutra ostati čisto”, dodao je Hasić.
Ovakav način rada naročito se svidio Muhamedu i Ajdinu, stalnim gostima ovog kafića. Ni jedan ni drugi nisu pušači, ali podržavaju da oni koji to jesu, ipak imaju prostor gdje će nakratko moći zapaliti cigaretu. Smatraju da će Zakon doprinijeti poboljšanju zdravlja stanovništva.
“Pasivno pušenje je koliko ja znam veliki problem, skoro je na nivou aktivnog pušenja, na kraju onaj koji hoće da ispuši može izaći napolje”, kaže nam Muhamed.
“Lično mi smeta ako sam u prisustvu pušača, pogotovo u zatvorenom prostoru, postane zagušljivo i smatram da će ovaj Zakon poboljšati opće zdravlje”, smatra Ajdin.
A to smatraju i stručnjaci. Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana upravo je zbog toga i predložen, a nakon dugogodišnje procedure u Parlamentu, stupio je na snagu. Cilj je bio prvenstveno zaštititi zdravlje svih, jer spadamo u naciju koja ima pušača kao neka evropska zemlja sa duplo više stanovnika.
“Spadamo u zemlje sa najvećim procentom pušača. Mi svake godine imamo preko 10 hiljada smrti zbog bolesti koje se mogu direktno ili indirektno povezati sa pušenjem. Sigurno da ljudi koji su vlasnici ugostiteljskih objekata su i samosvjesni da trebaju zaštititi i svoje i zdravlje ljudi koji tu rade. To su objekti u kojima radnici borave i po deset sati i više”, kazala je prof.dr. Aida Ramić Čatak, pomćica direktora u ZZJZ FBIH i federalna koordinatorica za kontrolu duhana.
Iako su neki ugostitelji Zakon prihvatili i odmah krenuli s primjenom, drugima je problem nedostatak prostora, ali i kako kažu, nejasno definisane odredbe za druge duhanske proizvode.
“Generalno prilagoditi se uslovima je teško, mi imamo mali prostor i teško je prilagoditi uslove za nepušače jer ovo je prvenstveno nargila bar, znači za pušače. Vidjet ćemo, nisu direktno rekli šta žele od nas” – rekao je Samir Smajlović, vlasnik ugostiteljskog objekta.
Zbog uloženih amandmana, pravilnik u potpunosti još nije definisan, zbog čega se ugostiteljima daje period prilagodbe koji će trajati do maja naredne godine.
“Imat će ugostitelji dovoljno vremena da svoje biznise prilagode odredbama pravilnika koji će sigurno uzeti u obzir i vrstu djelatnosti i kvadraturu i ostale specifične detalje koje ja sada ne mogu komentirati jer je on u radnoj verziji”, istakla je prof. dr. Aida Ramić Čatak, pomćica direktora u ZZJZ FBIH i federalna koordinatorica za kontrolu duhana.
Osim cigareta, u zatvorenom javnom prostoru bit će zabranjeno konzumirati i nargilu kao i električne cigarete. S obzirom da je do potpune primjene Zakona ostalo još nešto više od pola godine, inspektori koji vrše kontrolu, sve one koji podliježu ovom Zakonu moći će samo upozoravati, a nakon maja i kažnjavati.