11.7 C
Tuzla
05.10.2024.

U znak sjećanja na 109 poginulih policajaca sagrađena Spomen ploča

Simbolično, na današnji datum kada je Tuzla postala najveći oslobođeni grad, otkrivena je i

Spomen ploča u znak sjećanja na poginule policajce Stanice javne bezbjednosti u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Na ljude koji su život dali za mir i slobodu svih. Svjedoci historije kažu, da se ovo trebalo i ranije uraditi.

„ Bitno je ovo da se zna ko je dao život od policajaca, koliko i kako i da mogu građani i porodice njihove doći ovdje pokloniti se, pričati s njima i vidjeti koji su to ljudi koji su dali život za odbranu BiH od agresije 92-95 godina“, kazao je Zahid Selimbašić, predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991-1995 ”4. april” Tuzla. 

109 policajaca dalo je svoj život u odbrani naše domovine, a više od dvije hiljade je ranjeno. Njihova imena ispisana su na ploči kako se nikad ne bi zaboravila žrtva koju su dali za sve nas.

„ I nama da se podsjećamo a  i mladim generacijama da znaju i da uče da tu leže oni koji su štitili i branili i građane i ovu zemlju“, rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK. 

Inicijativu za izgradnju Spomen ploče pokrenula su udruženja ”Manevarac” Tuzla i ”4. april”.

”Mi moramo napomenuti da smo godinama pokušavali da ostvarimo ovu ideju odnosno želju da našim poginulim kojih je 109 sa regije sjeveroistočne Bosne koja je zahvatala dijelove Srebrenice, Brčkog, Vlasenice, Zvornika i sva ta imena su se našla na ovoj ploči”, dodao je Suad Ajdaslić, sekretar Udruženja ”Manevarac” Tuzla.  

Ratna policija koja je bila multietničkog sastava dala je svoj doprinos u odbrani, ali i očuvanju javne sigurnosti građana i imovine.

Vezane vijesti

TUZLA