Svjetski je dan sigurnosti hrane

7. jun širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane.

Sigurna hrana jedan je od najvažnijih faktora dobrog zdravlja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava se s oboljenjima čiji je uzrok ili put prenosa hrana.

Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, detekcije i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane.

Prema podatcima koje Agencija za sigurnost hrane prikuplja iz laboratorija koje kontroliraju uzorke hrane, od 4 do 6 posto uzrokovane hrane je zdravstveno neispravno I radi se o višegodišnjem prosjeku.

 

Vezane vijesti

TUZLA