15 C
Tuzla
28.09.2024.

Energetsko siromaštvo veliki problem BiH

Konferencija o energetskom siromaštvu u okviru projekta “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza II) koji realiziraju Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu s gradovima/općinama Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići održana je danas u Tuzli.

U okviru tog projekta urađena je i jedinstvena analiza na osnovu anketiranja 10 hiljada domaćinstava, a u anketu su uključena domaćinstva iz šest općina/gradova, šest srednjih škola i oko 130 energetskih savjetnika.

Na osnovu analize, jasno je da je energetsko siromaštvo veliki problem Bosne i Hercegovine, jer 69 posto domaćinstava troši više od 10 posto dohotka za plaćanje računa za električnu i toplotnu energiju te prema tom kriteriju spadaju u energetski siromašno stanovništvo.

Predsjednica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić pojasnila je da je energetsko siromaštvo jedan novi termin koji je interesantan za cijeli svijet.

“Energetsko siromašno domaćinstvo je ono koje ne može osigurati dovoljno sredstava da bi platilo električnu i toplotnu energiju, to jest živi u nekomfornim uslovima i ugroženi su zbog toga. Neke zemlje Evrope kažu da, ako jedno domaćinstvo od svojih ukupnih primanja troši na energiju, je energetski siromašno” , kazala je, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA