13 C
Tuzla
28.09.2024.

Različitim aktivnostima u Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Jedan od gorućih problema osoba sa invaliditetom svakako je integracija u društvo i na tržište rada, a kako bi se podigla svijest javnosti o svim problemma s kojima se ova skupina ljudi susreće potrebno je više govoriti o njima, te kontinuirano ukazivati na njihove potrebe.

Želimo doprinijeti da transparentnost, da osobe sa invaliditetom u našem društvu zalužuju da imaju bolju rehabilitaciju, obrazovanje, da se zaposle i da pokažu da su i oni dio naše zajednice i da kao takvi zaslužuju ravnopravno mjesto u njoj”, kazala je Jasmina Krivošija, direktorica Centra “Koraci nade”.

Osobe sa invaliditetom svakodnevno nailaze na predrasude koje utiču na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, a stalnim ukazivanjem na sve barijere koje prelaze tokom života, mijenja se i stav društva prema njima.

Kada vide nekog u kolicima ili malo da je drugačiji, po defaultu ga svrsatavaju u neku kategoriju. Teže je da se izborim sa ljudskim predrasudama nego fizičkim barijerama”, istakla je Svjetlana Došić, psiholog u Centru “Koraci nade”.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom prilika je da se kroz razne projekte i aktivnosti pokažu sve mogućnosti koje ove osobe imaju, te da se pokaže koliko oni zapravo mogu, ali i kakav je položaj žena sa invaliditetom u društvu.

Stalno ukazujemo na potrebu poštivanja zakonske regulative, tako da ćemo nastaviti i sve moguće aktivnosti s ciljem unapređenja položaja žena sa invaliditetom u našem društvu”, dodaje Adisa Kišić, službenica za odnose s javnošću u IC “LOTOS” Tuzla.

Kada je u pitanju obrazovanje, stanje na području Tuzlanskog kantona nije ni blizu zadovoljavajućeg, jer su isključene iz redovnog i kvalitetnog procesa obrazovanja, a nemaju ni odgovarajuće usluge za podršku samostalnom životu.

Postoje ograničeni resursi koji su često za osobe sa invaliditetom nedostupne. Nužna je asistencija drugih osoba, da bi osoba sa invaliditetom mogla da pristupi ostvarivanju nekih svojih prava iz oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i tako dalje”, zaključuje Hazim Junuzović, član Udruženja osoba sa cerebralnom paralizom u Sapni.

Osobe sa invaliditetom žive svaki dan a ne samo trećeg decembra, stoga je od velike važnosti pridavati im značaj svakodnevno, te pružiti im razumijevanju i podršku u procesu integracije u društvo i tržište rada.

 

Vezane vijesti

TUZLA