15.5 C
Tuzla
28.09.2024.

U Domu zdravlja Tuzla počela vakcinacija djece protiv korona virusa

Na području Tuzlanskog kantona kontinuirano se radi na svim mjerama koje bi pomogle u sprečavanju širenja zaraze korona virusa, a kako bi se zaustavilo i širenje COVID –a među školskom djecom, te spriječile komplikacije zaraze, u Domu zdravlja Tuzla počela je vakcinacija djece starije od 12 godina.

Unazad par sedmica u Domu zdravlja Tuzla počela je vakcinacija djece od 12 godina. Gleda se da to budu djeca koja imaju teže dijagnoze, djeca koja su sklona obolijevanju i koja imaju teže slike ako bi obolila od COVID 19”, istakla je Džana Atlić, doktor medicine u Službi Opće porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Kako navodi s obzirom na to da su u pitanju maloljetna djeca vakcinacija se obavlja uz saglasnost i prisustvo jednog ili oba roditelja, a za potrebe vakcinacije djece u gradu Tuzla obezbijeđen je dovoljan broj vakcina proizvođača Pfizer.

Preporučuje se da je to vakcina Pfizer, a trenutno imamo dovoljan broj vakcina”, govori Džana Atlić, doktor medicine u Službi Opće porodične medicine.

Iako je vakcinacija djece na području Tuzle počela prije nekoliko sedmica, kako ističu iz Službe za Opću porodičnu medicinu Doma zdravlja Tuzla odziv na vakcinaciju je zadovoljavajući jer u ovom valu zaraze korona virusa došlo je do povećanja broja zaražene djece, što je kod roditelja izazvalo veliku zabrinutost.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA