30 C
Tuzla
27.09.2024.

Banovići: Usvojen Nacrt Budžeta za 2022. godinu

Jedan od ciljeva Općine Banovići svakako su i kapitalni projekti značajni za razvoj lokalne zajednice. Nacrtom Budžeta Općine Banovići u iznosu od 13,5 miliona KM predviđeno je i povećanje sredstava za kapitalna ulaganja u iznosu 500.000 KM, kako bi se građanima omogućio bolji kvalitet života.

Kroz Nacrt Budžeta, a i kroz prijedlog koji će uslijediti nakon provođenja Javne rasprave mi ćemo se potruditi da kroz Budžet ponudimo dovoljno sredstava svim korisnicima Budžeta kako bi Općina izvršila sve osnovne funkcije koje su propisane Zakonima o principima lokalne samouprave”, kazao je načelnik Općine Banovići, Bego Gutić.

Prema raspodjeli sredstava, Budžet Općine Banovići s jedne strane može se smatrati kao razvojni zbog podrške poljoprivrednoj proizvodnji, a s druge kao socijalni jer će se tražiti povećanja novčane naknade uposlenicima Javnih ustanova.

U ovom trenutku plate zaposlenih u Javnim ustanovama, 6 koliko ih ima na području Općine Banovići su vrlo skromne i ne prate rast životnih troškova. Svjesni smo da iz dana u dan imamo povećanje osnovnih životnih namirnica”, dodaje Gutić.

Razmatrano je i izvršenje Budžeta u proteklih šest mjeseci, a iz kluba zastupnika PDA Banovići ističu kako je ovaj Nacrt Budžeta za 2022. godinu zbog tempa izvršenja nerealan.

13,5 miliona u ovom momentu za Općinu Banovići je nerealno, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da smo na dnevnom redu razmatrali Izvršenje Budžeta Općine Banovići za prvih 6 mjeseci, gdje se vidi da je to izvršenje tek oko 30 procenata”, istakla je Lejla Ćebić – Đerzić, zastupnica Kluba PDA Banovići.

U odnosu na prethodnu godinu Nacrt Budžeta Općine Banovići za 2022. godinu veći je za 400.000 KM, a pokazatelj je dobre osnove za Javnu raspravu koja će se održati u roku od 15 dana nakon koje će Općinskom vijeću Banovići biti ponuđen i prijedlog Budžeta za 2022. godinu.

Vezane vijesti

TUZLA