22.8 C
Tuzla
27.09.2024.

Vlada TK : Podrška tjelesnoj kulturi i sportu povećana za 81,87 %

Ostvarivanje javnog interesa u sportu kroz podsticanje i obezbjeđivanje uslova za obavljanje i razvoj sportskih djelatnosti, jedan je od ciljeva Vlade Tuzlanskog kantona zbog čega je i došlo do povećanja podrške tjelesnoj kulturi i sportu za 81,87 posto, a projekti koji će se sufinansirati moraju imati namjenu rekonstrukcije ili opremanja sportskih objekata.

“Definisali smo da je jedan od kljucnih problema u oblasti sporta jedno lose stanje sportske infrastrukture i u tom smislu pripremili smo danas jednu odgovarajuću Odluku koja će omoguciti da se provede Javni poziv na koji će se moći prijaviti Javne ustanove, Javna preduzeća koja su registrovana za sportsku djelatnost”, istakao je ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović.

Programom raspodjele umjesto planiranih 855.000 KM, Izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2021. godinu za podršku u ovoj oblasti planirano je 1.155.000 KM. Ovo povećanje sredstava u iznosu od 700.000 KM usmjerit će se ka lokalnim zajednicama sa područja Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju druga Odluka koju je vlada danas usvojila nakon rebalansa na Skupstini TK definisali jedno povecanje koje se odnosi na sportsku infrastrukturu na oziciji tjelesne kulture i sporta”, kazao je Muratović.

Kao rezultat Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu povećana su i sredstva planirana za sufinansiranje manifestacija kulture od interesa za Tuzlanski kanton, a usvojen je i Program javnih investicija.

Predviđenim rebalansom koji je usvojen na Skupštini TK, mi smo povećali sredstva za manifestacije i kulture od interesa za TK sa dosadašnjih 150.000 na 200.000 KM”, zaključio je Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala Upravni odbor Javne ustanove Narodno pozorište Tuzla na period od četiri godine, te privremeno imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, do okončanja postupka, na osnovu kojeg će se izvršiti imenovanje novog Upravnog odbora, u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca. Također, Vlada je razriješila i privremeno imenovala člana Školskog odbora JU OŠ „Simin Han“ Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA