30 C
Tuzla
27.09.2024.

Formiranjem Udruženja Savjeta roditelja TK osigurava se kvalitetnije obrazovanje naše djece

Porodica i njena djelatnost neophodan su uslov za razvoj djeteta, a od izuzetne važnosti za opstanak odgojno obrazovnog partnerstva svakako su i susreti roditelja sa nastavnim osobljem. Udruženje Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona formirano je s ciljem zajedničkog djelovanja roditelja na sistem obrazovanja te ostvarenja boljih rezultata kod djece.

Mi do sada nismo imali Vijeće roditelja na području Tuzlanskog kantona. Vijeće roditelja je jako važno i značajno u pogledu pomoći školi i samim učenicima i nastavnicima u realizaciji nastavnog plana i programa”, rekao je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

Prema riječima predsjednice Udruženja Savjeta roditelja TK Senihe Mujkanović Muftić, jedan od glavnih ciljeva formiranja Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona jeste i povezivanje svih roditelja učenika kako u osnovnim tako i srednjim školama kako bi zajedničkim snagama poboljšali stanje u obrazovnom sistemu i iskoristili prava koja su im zakonski dodijeljena.

“Ja inače kao majka smatram da mi ne koristimo naša zakonska prava koja imamo, ali smatram da se jačanjem naših prava povećava i nivo naše odgovornosti”, kaže Seniha.

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini kontinuirano podržava rad škola i školskih aktivnosti te reformske procese, a formiranjem Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona pruža se mogućnost da se glas roditelja čuje u punom jeku.

“Misija OSCE ima izuzetnu čast i zadovoljstvo da na današnjoj osnivačkoj skupštini Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona koje će okupljati roditelje učenika osnovnih i srednjih škola, podrži inicijativnu grupu roditelja da formiraju nevladino, nepolitičko i nestranačko udruženje”, istakla je Sabina Nadžaković, službenica za obrazovanje misije OSCE U BiH, Ured u Tuzli.

Zajedničkim snagama i djelovanjem, kao i progresivnim idejama osigurat će se kvalitetnije obrazovanje, ali i sretnija i izvjesnija budućnost naše djece.

Vezane vijesti

TUZLA