18.9 C
Tuzla
19.09.2024.

Donesena naredba za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za Zorana Galića

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice prema osumnjičenom Zoranu Galiću, potvrđeno je za N1 iz Suda. Odluka je donesena danas, čime je zamjenik direktora SIPA-e Galić i zvanično postao bjegunac od bh. pravosuđa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo kvorum za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića na lični zahtjev, saopćili su jutros iz Vijeća ministara.

Galić, koji je po svemu sudeći u bjekstvu od istražnih organa, posredstvom advokata zatražio je razrješenje s pozicije zamjenika SIPA-e zbog toga što je, kako je naveo, ispunio uvjete za penziju.

Vijeće ministara je trebalo o tome odlučiti, međutim, na sjednici 31. jula nije uvažen njegov zahtjev.

“Treba se ispoštovati procedura tako da Galić danas nije razriješen kako je to putem pravnog tima tražio”, naveo je tada ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Ova tačka sa dnevnog reda povučena je i u ponedjeljak. Još jedna sjednica nakon ove je prošla bez razrješenja budući da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto povukla taj prijedlog na zahtjev Nešića, a kako je rečeno, zbog tehničkih razloga.

Međutim, razlog je zapravo zahtjev ministra odbrane BiH Zukana Heleza da Galić bude smijenjen, a ne razriješen sa dužnosti.

Tužilaštvo BiH u međuvremenu je od Suda BiH zatražilo raspisivanje crvene Interpolove potjernice jer je izbjegao hapšenje u akciji “Kings” pobjegavši u Hrvatsku.

On je pod istragom zbog sumnje da je kao direktor Granične policije BiH zloupotrijebio položaj i primio dar te bio uvezan sa krijumčarima duhana.

Njegova, pak, odbrana tvrdi da je na bolovanju te da će se liječiti u Hrvatskoj i da nije pobjegao od hapšenja.

NEŠIĆ KAŽE DA JE SMJENA U RUKAMA NEZAVISNOG ODBORA

Nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćilo je da zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić jučer nije razriješen dužnosti jer su bošnjački ministri tražili usaglašavanje i smjenu umjesto razrješenja.

“Lično nemam ništa ni protiv smjene, ali prema Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, Nezavisni odbor predlaže Vijeću ministara smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija na nivou BiH. S obzirom na to da za mjesec dana nismo dobili takav formalni prijedlog, Ministarstvo sigurnosti BiH predložilo je da se problem riješi tako što će Galić biti razriješen dužnosti na lični zahtjev, na osnovu Zakona o SIPA-i i Zakona o policijskim službenicima BiH, a imajući u vidu činjenicu da je podnio zahtjev za penzionisanje”, objasnio je ministar sigurnosti Nenad Nešić.

On podsjeća da se na čelu Nezavisnog odbora nalazi bošnjački kadar i da mu nije jasno zašto Nezavisni odbor do sada nije ništa uradio po ovom pitanju, odnosno zašto nije dostavio prijedlog za smjenu.

Vrtili smo se u začaranom krugu, čekajući Nezavisni odbor, i kada smo ponudili rješenje – nisu ga prihvatili bošnjački ministri. Nenad Nešić nije pisao zakone, oni su takvi kakvi su. Zakon o SIPA-i propisuje da se direktor i zamjenik direktora mogu razriješiti dužnosti iz pet razloga: na lični zahtjev; ako je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti; ako je osuđen za krivično djelo, sem za krivično djelo iz oblasti sigurnosti saobraćaja; ako je aktivan član političke partije; ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost”, podsjetio je ministar Nešić.

Po njegovim riječima, prijedlog za smjenu u rukama je Nezavisnog odbora.

“Oni su ti koji trebaju inicirati i disciplinski postupak i smjenu, a iz nekog razloga to nisu uradili. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH je tražilo od Nezavisnog odbora izjašnjenje i to izjašnjenje je stiglo prije dva dana, ali u njemu nije formalno predložena smjena. Zato je jedino bilo moguće Galića razriješiti na lični zahtjev. Svaka drugačija odluka, ma koliko apsurdno bilo, lako bi bila oborena u upravnom postupku”, ističe ministar sigurnosti Nenad Nešić.

HELEZ, FORTO, HURTIĆ I KONAKOVIĆ JEDNOGLASNO ZA SMJENU GALIĆA

Ubrzo se oglasio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković koji je objavio kako postoji dio pravnika koji smatra da bi razrješenjem zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić mogao steći određena prava, poput otpremnine i nekih drugih, na lični zahtjev, te da se “apsolutno slaže da on to nije zaslužio”.

“Postoji dio pravnika koji sugeriše da smjena, a jednoglasno smo Helez, Forto, Hurtić i ja za smjenu Galića, ima propisani hodogram u kojem prijedlog treba doći od Nezavisnog odbora. Takvog prijedloga nema i postoji bojazan da bi se pogodovalo Galiću, koji bi u slučaju prijevremene, nezakonite ili proceduralno manjkave smjene vrlo brzo odlukom Suda i privremenom mjerom mogao biti vraćen na posao do okončanja spora”, objavio je Konaković na društvenim mrežama.

Poručuje da je ova priča u kojoj Galić zbog nesmjenjivanja ili nerazrješenja ostaje na vrlo bitnoj poziciji u sigurnosnom sistemu, “vrlo loš scenarij”.

“On je najmanje prihvatljiv”, podvukao je Konaković.

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA